"РАЗДВОЕНИЕ"

.. или когато дясната половина на мозъка е креативна, а лявата е спокойна и подредена ........

Един НЕобикновен проект, който разработихме и изпълнихме в рамките на 5-6 месеца.

Апартаментът заварихме на БДС, с площ около 80м2, в които трябваше да се обособят дневна + кухня и трапезария, баня+ wc, детска стая, спалня и техническо помещение (за соларен бойлер, пералня, сушилня и др.) + много място за съхранение!

При първоначалните схеми които разработвахме, бяхме решили да се подчиним на даденото архитектурно разпределение, и да оставим всички помещения с предназначението им спрямо чертежите. След подробна разработка обаче, решихме, че е по-добре детската и спалнята да бъдат разменени, тъй-като помещението за спалня е по-голямо, и би било по-удобно да се ползват тези площи от деца (за игра и др,).

Разпределението на банята по план беше предвидено да е с душ кабина, но ние решихме да променим местата на всички ВиК елементи там, за да може да се получи свободно и широко място за къпане, вместо затворената душ-кабина, и като цяло една много по-функционална и удобна баня. Наложи се да преместим мястото и на вратата за банята, за да може влизането да бъде по-удобно и централно.

В крайна сметка, Ннито една стая не остана разпределена спрямо дадените архитектурни чертежи, а на всеки елемент сменихме местата, с оглед планово апартаментът да бъде максимално функционален и удобен за ползване.

Цялата електрическа система беше подменена, с оглед на това, че бяха инсталирани метални (Английски стандарт) конзоли и контакти.Част от въпросните конзоли избрахме да бъдат с вградени USB устройства, за лесно зареждане на телефони и др. Местата на дадените ЕЛ елементи по БДС също бяха крайно неадекватни, съответно къртенето беше неизбежна част от нашия план.

Поради липсата на големи стаи, решихме да използваме големината на основното помещение, и там да покрием с големи гардероби, които да бъдат по цялата височина на помещението. В тях се помещават закачалки за връхни дрехи, рафтове за почистващи машини и др, също много рафтове за книги и още много други елементи. Някои от гардеробите са решени с големи огледала, за да придадат дълбочина и по-илюзионен вид на помещенията.

Детската стая решихме с легло на два етажа, което е с механизъм за съхранение под леглото. Нея също решихме изцяло с шкафове от земята до тавана, и всеки възможен квадрат е покрит с място за съхранение. Направихме стена с боя "черна дъска", където може да се рисува с тебешири, а под стената сложихме топло и меко мокетче, на което да се стъпва.

Мастър спалнята разделихме на две основни помещения - за почивка и гардеробна, която е с големи огледала и завеси, които да се дърпат при нужда. Отново бяхме водени от нуждата за място за съхранение. Част от гардеробната оставихме с отворени рафтове, за по-лесен ориентир.

Основното помещение обособихме с кухня, дневна и трапезария, като голямата маса може да се трансформира и да става място за работа. В нея сме инсталирали скрити контакти и USB устройства, за да се виждат максимално малко кабели, когато масата стане работна. Холната маса може да се разтяга и да предлага място за 8 души, височината също се регулира. Диванът избрахме по размер и дамаска, като пълнежът е от гъши пух, което го прави безкрайно удобен и приятен за сядане. Поради причината, че не обичаме да виждаме технически елементи в основните помещения, решихме да изградим малко перално помещение, в което скрихме всички елементи като бойлер, сушилня, пералня, място за котешка тоалетна и рафтове за съхранение на перилни препарати.

Кухнята е нашата любима част, тъй-като винаги отдаваме много размисъл за този вид помещения. Решихме да направим П-образно разпределение, в което също да обособим много място за съхранение. Тъй-като изискването беше да поставим котлони с вграден аспиратор CATA, преценихме, че този елемент ще бъде нашия водещ детайл, покрай който да "завъртим" самото разпределение на кухнята. Въпросния аспиратор поставихме в центъра на помещението, а пред него изградихме бар, на който също да може да се вечеря. Идеята е домакинята докато готви да бъде част от гостите, или от семейството, докато извършва своята дейност, а не да бъде с гръб към всичко случващо се. Кухнята е решена основно с кант дръжки и пуш бутони, а уредите са основно за вграждане. Мивката избрахме модел Greenwich XXL на SHOCK, за да може да бъде голяма и да побира тави и др. обемни неща за миене. Над кухнята сме предвидили шкаф с алуминиеви вратички, който помещава скрит отцедник за чинии и др., с оглед те да не се виждат в основното помещение.

Стилово сме решили проектът в една "обрана" еклектика, поради причината, че бяхме напълно РАЗДВОЕНИ дали да подходим към по-модерен и минималистичен интериор, или обратно. Все пак стиловете и визията са нашаа страст, поради което не успяхме да се подчиним на един единствен стил.

Всички мебели и елементи са направени и избрани изцяло по наш проект, като единствено холната маса и столовете са купени директно готови от магазин, като отново и за тях сме избирали отделно материите, цветовете на краката и видът на гърба на стола.

Снимки: Ivan Kolev Photography